2021. már 02.

Hónapos retek a kiskertekben

írta: Heqet09
Hónapos retek a kiskertekben

20190601_094934.jpg

Pirosak, de nem egyformák. Sem nagyságra, sem formára.  A belsejük nem pudvás, nem vízízű, enyhén csípős, ropogós. 

Ők a házikertek egyik legkorábbi termései, a hónapos retkek. A hónapos retket szinte az egész világon termesztik, de Kínából származik, Európába Marco Polo hozta be.

Mindig szabadföldbe vetem, úgy március közepe táján, az időjárás függvényében. Magja hidegtűrő, már +2-3 fokon csírázik. Sorra és ritkásan, bár nem árt így is ritkítani, egyelni, hogy a piros gumók szépen fejlődhessenek a talajban. Van úgy, hogy salátamaggal, sárgarépamaggal vagy petrezselyemmel vegyesen szórom a földbe, így remek sorjelzőként is szolgál, s mire a társnövény elkezdene fejlődni, addigra a retket már ki is lehet termelni. Sekély a vetési mélysége és a magokat szinte csak alig kell takarni földdel. Egyéves növényről van szó, melynek igen rövid, 55-60 nap a tenyészideje. Ha nem vagyunk elég gyorsak, hamar megfásodik, magszárat növeszt, majd hamar véget ér földi pályafutása.  Főként a gumónövekedés idején igényli a bőséges öntözést, különben szinte csak szárat és lombot növeszt. A laza kötésű tápanyagdús talajt kedveli, valamint a sok fényt - az árnyékot nem tűri. Száraz tavaszon gyakran megtámadja a földibolha, mely az apró növénykezdeményeknek akár a teljes lombozatát képes elpusztítani. A védekezés ellene elég nehézkes, mert a növényvédő szerek egészségügyi várakozási ideje hosszabb, mint ahogyan a retek beérik. Így a legmegfelelőbb védekezési mód ellenük a hideg vizes, naponta akár többszöri permetezés.

Élettani szempontból jelentős, hogy magas a C-vitamin tartalma és kéntartalmú illóolaja antibiotikus, nyákoldó hatású, épp ezért a köhögés, rekedtség és egyéb felső légúti, megfázásos betegségek gyógyítója. Fokozza az anyagcserét étvágyjavító és emésztést szabályozó szerepe révén.

A hónapos retek talán az egyetlen olyan zöldség, melyet kifejezetten nyersen fogyasztjuk. Remek kiegészítője vajas kenyérnek, alapanyaga salátáknak. Hidegtálak díszítésére is kiválóan alkalmas. Sózva, vékonyra szeletelve adja a legremekebb ízt. Jellemzően nem pucoljuk, csak vízzel lemossuk, felszeljük és már fogyaszthatjuk is. 

20190601_095153.jpg

Szólj hozzá

zöldség kert retek hónapos retek