2021. nov 30.

Savanyúkáposzta a téli C-vitamin forrás - készítsd el otthon!

írta: Heqet09
Savanyúkáposzta a téli C-vitamin forrás - készítsd el otthon!

Nagyanyáink idejében teljesen természetes volt, hogy a kertet művelték, és a család számára megtermelték a fontosabb zöldségféléket. 

A téli tartósítás vagy vermeléssel,vagy pincében történt, savanyúságos üvegek sorakoztak az éléskamrákban, szárították, sóval vegyítve tették el az ínségesebb időkre a kert kincseit.

És az őszre hatalmas fejet növesztett káposztákat savanyították is. A savanyú káposzta c-vitaminban, folsavban, vasban, káliumban valamint B6, B12 vitaminban gazdag, viszont nincs benne koleszterin és alacsony a kalóriája. Számtalan étel elkészítéséhez használhatjuk, de pl. húsok mellé egyszerű savanyúságként is fogyaszthatjuk. 

 Mivel az én kertemben az idén nagyon szépen termett a fejeskáposzta, így gondoltam, elkészítem itthon, sajátból, mert imádjuk. Egy nagyon öreg szakácskönyv elsárgult lapja őrzi a receptet, ami alapján nekikezdtem a nem mindennapi akciónak.

 fb_img_1638304109470.jpg

 

 

 A káposzta savanyításához jó kemény, tömör fejeket használjunk, gyaluljuk le és minden egy kilóhoz szórjunk 2,5-3dkg asztali sót.

Ízlés szerint adhatunk még hozzá babérlevelet, köménymagot, szemes fekete borsot. Egyes vidékeken szeletekre vágott birsalmát vagy erős cseresznyepaprikát is tesznek bele. A káposztát a fűszerekkel jól összekeverjük és tetejes vödörbe, csavaros hordóba, de akár 5 literes üvegekbe is tölthetjük. Alaposan nyomkodjuk le!

fb_img_1638305069919.jpg

Az első időben 18 fok körüli hőmérsékletű helyen érleljük, később tárolhatjuk pincében vagy hideg kamrában is. Ha már az elején pincébe tesszük, lassabban érik be.

A tetején képződött habot rendszeresen szedjük le, különben a leve nyúlóssá válik. 

Fogyasszuk egészséggel!

 

 fb_img_1638305076891.jpg

Szólj hozzá

konyha zöldség Káposzta Savanyúság Tartósítás