2021. már 16.

Mindennapi kenyerünk

írta: Heqet09
Mindennapi kenyerünk

20210112_145238_1.jpgValamikor rég, nagyszüleinknek meg sem fordult a fejében, hogy a kenyeret ne otthon süssék. Minden házban volt kemence és minden valamire való asszony jól ismerte a kenyérsütés fortélyait. Én sajnos már nem ehettem a nagymama által elkészített 3-5 kilós csodákból, de gondoltam egyet, s megpróbálkoztam vele, igaz felnőtt fejjel, azonban azóta is igen nagy buzgalommal. Így aztán első körben még hosszú évekkel ezelőtt vettem egy kenyérsütő gépet. Eltartott egy darabig, mire kikísérleteztem, melyik összetétel a legmegfelelőbb számunkra, és kiváló ízű kenyeret sikerült összehozni. Csakhogy két kamasz fiú gyermek mellett a 600 gr-os, de még az 1200 gr-os kenyér is aprónak tűnt és igazából egy evésre eltűnt.

Aztán egyszer a neten szembe jött velem egy nagyon egyszerű élesztős kenyér recept, amit kipróbáltam, s elsőre nagyon jól sikerült. Ennek már 8-9 éve. Azóta mindig én sütöm itthon a kenyeret, boltit nem veszünk. Sajnos kemencém nincs, de a gáztűzhely sütőjében is tökéletesre készül minden egyes alkalommal.

Az alaprecept a következő:

  • 1 kg liszt - nem bonyolítom túl, vagy sima finomliszt, vagy ezt tetszőleges arányban keverem teljes kiőrlésű búza vagy világos rozsliszttel. Néha csak teljeskiőrlésűt használok és ritkán csak a világos rozslisztet.
  • 1 csg szárított élesztő
  • 4 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál olvasztott zsír - természetesen olajjal is lehet, de az olaj nálam emésztési problémákat okoz.
  • 2 dl langyos tej
  • kb fél liter langyos víz
  • Természetesen itt is minden más gasztronómiai csodánál legyen jó társunk a kreatívitás és legyünk merészek a kísérletezgetésben, Tehetünk a tésztába különféle magokat (napraforgó, tökmag stb), zöldfűszereket (medvehagyma, petrezselyem, fokhagyma stb). Tegyük változatossá a mindennapi kenyeret!

 

A kelesztőtálban először a szárazanyagokat teszem és a tetejét ráhelyezve alaposan összerázom. Ezután következik a zsír, majd a tej és a víz.Néha előfordul, hogy a liszt több folyadékot kíván, akkor a vizet pótlom még. A hozzávalókból tésztát dagasztok, mely inkább puha vagy közepesen kemény legyen.

20200508_213812.jpg Az edény tetejét visszahelyezve ilyenkor fél órát kelesztem, majd újra alaposan átgyúrom. Ezt követően újabb fél óra kelesztés következik. Itt már szép sima a felület.

20200508_215043.jpg

Lisztezett deszkára téve megformázom a tésztát majd egy nagyon régi teflonbevonatos kacsasütőbe helyezem, tetejét tetszés szerint bevagdosom, a kacsasütőre ráteszem a fedőt és az edényt pedig a gáztűzhelyen hagyom addig, amíg a sütőm 225 fokra felmelegszik.

 

20161106_183521.jpg

20161114_211008_1.jpgEkkor két maroknyi vizet spriccelek a tésztára és lefedve beteszem a sütőbe. Nagyjából ötven perc alatt készül el, de a harmincötödik percnél már érezni a kellemes kenyérillatot a konyhában.

Amikor készre sült, kiborítom a kacsasütőből és rácsra helyezem, hogy szépen egyenletesen hűljön ki. Ilyenkor a kedvenc elfoglaltságunk, hogy hallgatjuk ahogyan "beszélget", azaz repedezik a héja, valamint szívjuk magunkba a csodás friss kenyérillatot.

ÍA teljesség igénye nélkül íme néhány, a sütőmből kikerült kenyerek közül:

 

 

Szólj hozzá

konyha kenyér