Pizza - gyors, változatos és finom!!!
A pizza nálunk olyan, mint a szotyizás - nem lehet az evését abbahagyni.
Van egy tuti kis receptem, mely elkészítése egy-kettőre meg van, és az eredmény garantált. A feltétet természetesen mindenki saját szája-íze szerint oldja meg, bár azt hiszem, ez egy olyan étel, ahol nem igazán lehet mellényúlni.
Hozzávalók (egy nagy gáztepsihez):
- 400gr finomliszt
- 100 ml langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 25gr élesztő ( vagy 1 csg szárított)
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 1 dl langyos víz (kissé ragacsos, lágy tésztát kell kapjunk, így a bíz mennyiségét esetleg picit növelni is szükséges a liszttől függően)
A teje a vizet összeöntöm, beleteszem a cukrot és az élesztőt felfuttatom benne. Miután ez megtörtént, az összes hozzávalóból egy nagyon lágy tésztát gyúrok, melyet a lefedett kelesztőedényben hagyok kb 1 óráig.
Amikor a tészta megkelt, tepsinagyságúra nyújtom, vagy elosztom kétfelé és a kerek pizzasütő formába egyengetem.
A tésztát ekkor megkenjük paradicsomszószos alappal vagy fokhagymás-tejfölös alappal és elkezdjük rápakolni a tetszés szerint kiválasztott feltétet:
- sonka, bacon, szalámi, gomba. főtt tojás, olívabogyó, kukorica, különféle sajtok, paprika, paradicsom, hagyma
- a pizzatészta széleibe sajtcsíkokat is csomagolhatunk, hogy a széle se legyen üres.
- a tetejére leginkább mozzarellát szoktunk reszelni.
Itt ismét csak a kreatívitásunkat hívjuk segítségül, és persze fontos, hogy kinek mi fér bele a pizza fogalmába ( a srácaim szerint az ananász NEM!!!! ) A 200 fokos sütőben kb 20 percig sütjük, és amikor már a sajt ugyancsak jól elolvadt a tetején, kivesszük és tálaljuk.