Vajas bagett
Hétvégén reggelente van időm, hogy friss, finom pékárut tegyek az asztalra. Ha már egyszer úgyis korán kelek, hogy legyen értelme a napnak, az itthonlétnek, akkor ne teljen a reggel sem haszontalanul. A párom örül is ilyenkor nagyon, s mindig jóízűen falja be a még szinte meleg süteményeket (is).
A vajas bagetthez megmelegítek
- 300 ml tejet, melyhez
- 50 ml olívaolajat adtam, valamint
- 20gr cukrot
- 1 csg szárított élesztőt és
- 1 tojás fehérjét
mindezeket alaposan összekeverem és hozzáadok
- 500 gr lisztet és
- 8 gr sót
jól összegyúrom, és közben
- 1 evőkanál vajat
is hozzákeverek. Becsületesen kidagasztom, az elején írt olívaolajból egy leheletnyit hagyok, és azt öntöm a kezemre, így olajos kézzel fejezem be a gyúrást. Ezt követően 30 percig pihentetni kell a tésztát letakarva, huzatmentes helyen. Ha letelt a fél óra, 4 részre osztom, gombócokat formálok belőlük, letakarom egy konyharuhával és elkezdem az elsőt kinyújtani, szép vékonyra.
- 100 gr vajat olvasztok
és ezzel kenem meg a tésztát, majd a hosszabb oldala mentén háromba hajtom és feltekerem. Megy is pihenni a konyharuha alá, és kezdem nyújtani a következő gombócot. Nyújtás, vajjal kenegetés, hajtogatás, feltekerés. Így szépen mind a négyet. Mire a negyedikkel végzünk, elő is lehet szedni az elsőt, melyet újra szép vékonyra kinyújtunk és feltekerjük, most már hajtogatás nélkül a végleges formájába. Sütőpapíros tepsire helyezem ilyenkor és a tetejét bevagdosom egy szikével, megkenem
- egy tojás sárgájában elkevert
- egy-két evőkanál tejjel és a tetejére
- szezámmagot szórok
Mind a négy bagettünk a tepsin pihen már, amikor bekapcsolom a sütőt, beállítom 180 fokra, a konyharuhával letakart tésztát felhelyezem a gáztűzhely tetejére, ott még kelhet, amíg bemelegszik a sütő.
Körülbelül 35 perc alatt sül meg a képen látható külleműre, természetesen sütő és sütő között is vannak különbségek. Legjobb, ha a szemeteknek hisztek, s amikor már szép aranybarna színe van, kiveszitek, majd jóízűen elfogyasztjátok a vajas bagettet.