2022. már 31.

Vajas bagett

írta: Heqet09
Vajas bagett

 

 

img_20220319_083856.jpg

Hétvégén reggelente van időm, hogy friss, finom pékárut tegyek az asztalra. Ha már egyszer úgyis korán kelek, hogy legyen értelme a napnak, az itthonlétnek, akkor ne teljen a reggel sem haszontalanul. A párom örül is ilyenkor nagyon, s mindig jóízűen falja be a még szinte meleg süteményeket (is).

A vajas bagetthez megmelegítek

  • 300 ml tejet, melyhez
  • 50 ml olívaolajat adtam, valamint 
  • 20gr cukrot 
  • 1 csg szárított élesztőt és
  • 1 tojás fehérjét

mindezeket alaposan összekeverem és hozzáadok

  • 500 gr lisztet és
  • 8 gr sót

jól összegyúrom, és közben 

  • 1 evőkanál vajat

is hozzákeverek. Becsületesen kidagasztom, az elején írt olívaolajból egy leheletnyit hagyok, és azt öntöm a kezemre, így olajos kézzel fejezem be a gyúrást. Ezt követően 30 percig pihentetni kell a tésztát letakarva, huzatmentes helyen. Ha letelt a fél óra, 4 részre osztom, gombócokat formálok belőlük, letakarom egy konyharuhával és elkezdem az elsőt kinyújtani, szép vékonyra. 

  • 100 gr vajat olvasztok

és ezzel kenem meg a tésztát, majd a hosszabb oldala mentén háromba hajtom és feltekerem. Megy is pihenni a konyharuha alá, és kezdem nyújtani a következő gombócot. Nyújtás, vajjal kenegetés, hajtogatás, feltekerés. Így szépen mind a négyet. Mire a negyedikkel végzünk, elő is lehet szedni az elsőt, melyet újra szép vékonyra kinyújtunk és feltekerjük, most már hajtogatás nélkül a végleges formájába. Sütőpapíros tepsire helyezem ilyenkor és a tetejét bevagdosom egy szikével, megkenem 

  • egy tojás sárgájában elkevert
  • egy-két evőkanál tejjel és a tetejére
  • szezámmagot szórok

img_20220319_081120.jpg

Mind a négy bagettünk a tepsin pihen már, amikor bekapcsolom a sütőt, beállítom 180 fokra, a konyharuhával letakart tésztát felhelyezem a gáztűzhely tetejére, ott még kelhet, amíg bemelegszik a sütő.

Körülbelül 35 perc alatt sül meg a képen látható külleműre, természetesen sütő és sütő között is vannak különbségek. Legjobb, ha a szemeteknek hisztek, s amikor már szép aranybarna színe van, kiveszitek, majd jóízűen elfogyasztjátok a vajas bagettet.

img_20220319_083846.jpg

Szólj hozzá

konyha vajas kelt tészta bagett Péksüti