2021. már 21.

Medvehagyma - a tavaszi méregtelenítő

írta: Heqet09
Medvehagyma - a tavaszi méregtelenítő

Medvehagyma krémleves elkészítése

Ilyenkor március végén, április elején rendszeresen kilátogatunk az egyik közeli erdőbe, ahol gyönyörű és kiterjedt területen nő a medvehagyma, szinte összefüggő szőnyeget képezve a talajon. Természetesen a mértékletesség szem előtt tartásával és odafigyelve rá, hogy csak és kizárólag a leveleket tépjük le, a növény hagymáját semmiképpen nem szedjük ki.

20210321_103043.jpg

A néphit szerint a medvék előszeretettel fogyasztják tavaszi fáradtság ellen és nem csak a levelét, hanem a felszín alatt csomókban álló hagymáját is kiássák. Talán innen  származik a neve.

Miért fogyasszuk?

  •  Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin.

  • Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható.

  • Vastartalma magas.

  • Csökkenti a vérnyomást

  • .Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.Enyhíti a fejfájást és a szédülést.

A medvehagymát otthon aztán többféleképpen felhasználjuk:

  • Krémleves
  • összeaprítás és szárítás után egész évre elegendő fűszerhez jutunk
  • lefagyasztva is tartósítható
  • sós süteményekbe optimálisan beilleszthető

Ma a medvehagyma krémleves elkészítését mutatom be:

20210321_145542.jpgHozzávalók:

  • jó nagy adag medvehagyma - direkt nem írom, hogy egy vagy két csokor, mert mindenkinek mást jelent, így inkább azt javaslom, hogy összevágás után egy tálcán ami elfér
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • zsír v olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db közepes méretű burgonya
  • 2 leveskocka
  • 500 ml tejszín

A medvehagymát felaprítjuk, csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apróra kockázzuk és a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a medvehagymát és a fokhagymát reszelve vagy pépesítve. Miután jól átkevertük, felöntjük 7 dl vízzel és elkezdjük főzni.

20210321_153110.jpgAmikor felforr, beletesszük a leveskockákat ( én zöldséglevesnek valót használtam) és az apró kockákra vágott burgonyát, valamint újabb 7 dl vizet ( aki nagyon sűrűn szereti, ne adja hozzá a második adag vizet). Addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

20210321_153216.jpg Ekkor levesszük  a tűzről és botmixerrel átdolgozzuk. 500 ml tejszín hozzáadásával még egyszer vissza kell helyezni a tűzhelyre és éppen csak annyi időre, amíg a tejszínnel is felforr.

20210321_160558.jpg

Levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockákkal, esetleg reszelt sajttal tálaljuk.

20210321_170032.jpg

Szólj hozzá

leves konyha tejszín medvehagyma isten patikája