Medvehagyma - a tavaszi méregtelenítő
Medvehagyma krémleves elkészítése
Ilyenkor március végén, április elején rendszeresen kilátogatunk az egyik közeli erdőbe, ahol gyönyörű és kiterjedt területen nő a medvehagyma, szinte összefüggő szőnyeget képezve a talajon. Természetesen a mértékletesség szem előtt tartásával és odafigyelve rá, hogy csak és kizárólag a leveleket tépjük le, a növény hagymáját semmiképpen nem szedjük ki.
A néphit szerint a medvék előszeretettel fogyasztják tavaszi fáradtság ellen és nem csak a levelét, hanem a felszín alatt csomókban álló hagymáját is kiássák. Talán innen származik a neve.
Miért fogyasszuk?
-
Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin.
-
Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható.
-
Vastartalma magas.
-
Csökkenti a vérnyomást
-
.Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.Enyhíti a fejfájást és a szédülést.
A medvehagymát otthon aztán többféleképpen felhasználjuk:
- Krémleves
- összeaprítás és szárítás után egész évre elegendő fűszerhez jutunk
- lefagyasztva is tartósítható
- sós süteményekbe optimálisan beilleszthető
Ma a medvehagyma krémleves elkészítését mutatom be:
Hozzávalók:
- jó nagy adag medvehagyma - direkt nem írom, hogy egy vagy két csokor, mert mindenkinek mást jelent, így inkább azt javaslom, hogy összevágás után egy tálcán ami elfér
- 1 nagy fej vöröshagyma
- zsír v olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db közepes méretű burgonya
- 2 leveskocka
- 500 ml tejszín
A medvehagymát felaprítjuk, csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apróra kockázzuk és a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a medvehagymát és a fokhagymát reszelve vagy pépesítve. Miután jól átkevertük, felöntjük 7 dl vízzel és elkezdjük főzni.
Amikor felforr, beletesszük a leveskockákat ( én zöldséglevesnek valót használtam) és az apró kockákra vágott burgonyát, valamint újabb 7 dl vizet ( aki nagyon sűrűn szereti, ne adja hozzá a második adag vizet). Addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul.
Ekkor levesszük a tűzről és botmixerrel átdolgozzuk. 500 ml tejszín hozzáadásával még egyszer vissza kell helyezni a tűzhelyre és éppen csak annyi időre, amíg a tejszínnel is felforr.
Levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockákkal, esetleg reszelt sajttal tálaljuk.