Paradicsomos húsgombóc
Paradicsomos húsgombócot nálunk csak nagy mennyiségben érdemes készíteni. A töltött paprika mintájára készül, de mivel nem nagyon szeretjük a főtt paprikát, így a gombócok csak "kopaszon" szoktak a mártásban csücsülni.
Hozzávalók:
- 70 dkg darált hús
- 125gr (egy zacsi) rizs
- 1 tojás
- 1,5 liter házi paradicsomlé
- 3 ek zsír
- 2 ek liszt
- cukor ízlés szerint Regenorozók eritrittel édesíthetik
- só, bors, őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A zacskós rizst megfőzöm és hűlni hagyom. A darált húsba alaposan elkeverem a tojást, a sót és a borsot valamint egy kevés pirospaprikát. Ha a rizs kihűlt, az is megy bele és azzal is jól átforgatom a gombócnak valót.
A zsírt felhevítem és a lisztet beletéve világos rántást készítek, melyet a házi paradicsomlével öntök fel folyamatos keverés mellett, nehogy csomós maradjon. Ilyenkor leveszem a gáztűzhelyről.
Amikor szépen felhígítottam a rántást, visszateszem a tűzre, s forrásig melegítem, ízlés szerint rakok hozzá cukrot (mi édesen szeretjük a mártást). Közben elkészítem a gombócokat, nem túl nagyra, de nem is túl apróra. Kb félúton a pingpong labda és a teniszlabda között . :)
Amikor már gőzölög a paradicsommártás, egyesével beleengedem a gombócokat, nagyon kis lángot hagyok csak alatta, vagy vastag lángelosztót teszek az edény alá, nehogy odaégjen. Kb 25 percig szoktam így nagyon óvatosan főzni és már készen is van.