Lekvár bodzavirágból
A bodzavirágot eddig leginkább üdítőital vagy szörp készítésére használtam fel. Az idén megpróbáltam a lekvárkészítést is és meg kell mondjam, nem csalódtam. Az a semmivel össze nem téveszthető íz és illat éppúgy jelen van benne, mint az italokban is, a hozzáadott alma mit sem változtat jellegzetes aromáján.
Hozzávalók:
- Bodzavirág ( legalább 25 szép egészséges nagy tányér, de minél több, annál intenzívebb az íz)
- 2 db citrom
- 1 liter víz
- 6 db alma
- 80 dkg cukor
- 4 csg vaníliás cukor (elhagyható)
- 3 csg dzsemfix 3:1
A bodzavirágot olyan helyről szedjük, ami nem közvetlenül út mellett van, így nem poros ezért nem kell lemosni! A citromokat viszont jó forró vízben mossuk le, majd karikázzuk fel és a bodzavirágokkal rétegesen rakjuk egy edénybe. Öntsünk rá 1 liter vizet és egy napra tegyük hűtőszekrénybe. Egyszer akár jól át is lehet forgatni, hogy minél inkább adja ki a virágport magából.
Másnap egy ritka szövésű vásznon szűrjük le, majd jól nyomkodjuk is ki! Lereszeljük a megpucolt almákat, hozzáadjuk a bodzaléhez és elkezdjük melegíteni. A cukorból néhány kanállal kiveszünk és elkeverjük a dzsemfixekkel, majd folyamatos kevergetés mellett ez is megy a léhez. Vigyázzunk, ne maradjanak benne csomók! Amikor felforr, hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukrokat is. Újraforrástól számítva kb 2 percig főzzük, majd sterilizált üvegekbe rakjuk, befedjük és 10 percre fejtetőre állítjuk az üvegeket.
Nagyon ízletes, finom lekvár készül belőle, érdemes kipróbálni!