2021. már 02.

A füge

írta: Heqet09
A füge

fuge.jpg

Egyszer rég, rokonoktól kaptunk egy tő fügét. Nem tudtuk, hogyan kell gondozni, egy fadézsában élte életét jó ideig. Nem jól fejlődött, nem hozott termést.... aztán gondoltunk egyet, s kiültettük egy szép kis napos helyre az udvarba. Na, attól fogva beindult a növekedés és elkezdett teremni is. Volt olyan év, amikor két, sőt három ízben is nevelt gyümölcsöt. Sajnos a régi háznál maradt ez is oly sok egyéb gyümölccsel együtt.

Most gondolkodom rajta, hogy a kertembe szeretnék telepíteni egy vagy két bokrot, mert csodálatos íze mellett egyebek között a füge nagyon gazdag béta-karotinban, A-,C-,E-, és K-vitaminban, kalciumban és más ásványi anyagokban. A friss füge nagyon hatékonyan harcol a vírusokkal. Sok vizet és növényi cukrot tartalmaz, melyek segíteni tudnak a kimerültségen, és méregtelenítés során is. A durván őrölt fügét alkalmazzák tüdőbetegek gyógyítására, a fügetej pedig fertőtlenítő hatású. Hatékony a magas vérnyomás ellen, hashajtóként is működik, de arról is ismert, hogy a fekélyeket és a gyomorhurotot kezeli. Ez a gyümölcs csökkenti a felfúvódás érzését, javítja a belek működését. Gyomorgörcs esetén nyugtató hatású, de a bélférgeket és egyéb parazitákat is megöli. Segíti a bél kiürülését, de ellentétben a hashajtókkal nem okoz függőséget, bélgörcsöket és hasmenést. A füge segít csökkenteni a koleszterinszintet a vérben, egyik jótékony hatása, hogy segít elkerülni a vérszegénységet, és javítja a memóriát. A füge abban is segítségedre lesz, hogy ne alakuljon ki aranyered, mivel magas rosttartalmának köszönhetően javítja a bélműködést és segít a székrekedés elkerülésében. Puhítja, és fényessé, fiatalossá varázsolja a bőrt, segít kezelni és megelőzni a fájdalmas pattanások kialakulását. Magas kalciumtartalmának köszönhetően a csontok egészségében is fontos szerepet játszik,segít leküzdeni az álmatlanságot és alvászavarokat. Az idegrendszerre is jó hatással van és segít leküzdeni a depressziót.

Nos, mindezek figyelembe vételével, tényleg kell füge minden kertbe! :) De hogyan termesszem?

Dugványozni fás dugvánnyal októberben vagy zölddugvánnyal június - július közt lehet. Egyszerre több hajtást szedjünk le a bokorról, mert annál nagyobb az esély, hogy lesz fügebokrunk/fügefánk.

Szükséges kellékek:

Nagy cserép, laza szerkezetű, homokkal, perlittel, apró sóderral lazított jó minőségű földkeverék. A cserepekre valami fólia takarás, ami a dugványok számára a párát fogja biztosítani. Éles olló, és a dugványozni való vesszők, melyeket a levél alatt! kb. 2 cm-re vágtunk le. 

A gyökeresedés minimum 6 hét, addig ne is várjunk semmit, csak hogy életben maradjanak a dugványok. 

Párásítás: mivel nincs saját gyökerük, amin a keresztül a nedvességet fel tudnák venni, ezért feltétlen szükséges, hogy párás közegben legyenek. 

 

A teleltetése lesz a kihívás, mivel ezek a növénykék még alapos takarást és fagyvédelmet igényelnek. Az első telet célszerű fagymentes helyen: garázs, világos fészer, üvegezett terasz stb. helyen töltse, és azt követően ültessük csak ki végleges helyére. (forrás, képek: gazigazitó.hu)

Ezek után már csak az a feladat, hogy találjak egy szép egészséges fügefát, vagy bokrot, ahonnan kaphatnék néhány zöldhajtást május, június környékén. 

 

ps.: ezt a posztot lassan két éve írtam és azon a nyáron kaptam egy kis füge csemetét. Tavaly már egyetlen szem gyümölcsöt termett is, melyet szertartásosan fogyasztottunk el.

 

Szólj hozzá

gyümölcs füge kert