Fahéjas csiga, vanília mázzal
Nagy családi kedvenc, melynek több különféle változata meg szokott fordulni konyhámban. Ez talán a legegyszerűbb recept
Hozzávalók - a tésztához:
- 200 ml tej
- 40gr vaj
- 500 gr liszt
- 3 ek cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 25gr élesztő
Töltelék:
- 2 teáskanál őrölt fahéj és 5 ek cukor
- megkenéséhez: 1 db tojás sárgája
Hozzávalók a mázhoz:
- 1 csg vaníliás puding
- 2,5 dl tej
- 4 ek cukor
- pár csepp vanília aroma
Elkészítés:
A tejet a vajjal melegítsük, míg a vaj el nem olvad, majd egy csipet cukrot tegyünk bele, s morzsoljuk bele az élesztőt.
A többi hozzávalót keverőtálba tesszük és amikor az élesztő felfutott, ezt is hozzáadjuk. Tésztává dagasztjuk, ha egy kicsit ragad, kevés lisztet szórhatunk még rá. Amikor már szépen összeállt, lefedjük és egy órán keresztül kelesztjük
Amikor letelt az egy óra és tésztánk szépen megkelt, kinyújtjuk egy kevés olvasztott vajjal megkenjük, rászórjuk a fahéj és a cukor keverékét. Feltekerjük és kb 2,5 - 3 cm vastagságú szeleteket vágunk belőle, melyeket nem túl szorosan egy közepes méretű tepsibe helyezünk, hogy sülés közben legyen hely a növekedésre. Megkenjük a tojás sárgájával és a gáztűzhely tetején, amíg bemelegszik 180 fokra a sütőnk, pihentetjük még egy kicsit.
25-30 perc alatt szép barnára sütjük, miközben elkészítjük a mázat úgy, hogy a hozzávalókat nemes egyszerűséggel összekeverjük. Én a sütési idő vége előtt ki szoktam húzni a tepsit és akkor csurgatom a süteményre a mázat, majd visszatolom és befejezem a folyamatot.
Melegen tálaljuk, de általában nincs is ideje kihűlni :)