Családi kedvenc - a piskóta tekercs
Ezt a receptet még az anyukámtól tanultam. Bármilyen családi esemény is volt, el nem maradhatott a piskóta tekercs. Annak ellenére sem, hogy neki még jó darabig nem volt gépi habverője, így a nagy vájdlingban kézi munkával habosítottuk fel a hozzávalókat, nem kis munkával. Pláne, amikor nem is egy-két rúd készült belőle.
Anyu soha nem gagyizta túl a piskóta készítését, én épp úgy csinálom, ahogyan ő szokta, tehát mindig elcsodálkozom a különféle recepteket olvasva, hogy külön választják a sárgáját és a fehérjét. Lehetséges, hogy némi különbség van a két eljárás között, de ízben az anyué mindig is verhetetlen volt.
Így az én receptem a következő:
- 6db tojás
- 6 evőkanál cukor
ezeket habosra keverem ( természetesen most már gépi habverővel :) )
- 6 evőkanál liszt melybe
- fél csomag sütőport elkeverek
És ezt szépen óvatosan beleszitálom a tojás, cukor keverékébe. Keverőlapáttal csomómentes elegyet képezek belőlük.
A sütőt 180 fokra előmelegítem, a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és kb 25 perc alatt (tűpróba!) készre sütöm. Amikor már a tűpróba sikeres és a süti színe gyönyörű aranysárga, kiveszem a sütőből és kiborítom egy tiszta konyharuhára, majd azonnal a konyharuha segítségével feltekerem és egy darabig úgy is hagyom. Így nem fog megrepedni a tésztánk.
Amikor már kezd kihűlni, kigöngyölköm és megkenem házi baracklekvárral(!!!) mert nálunk az a nyerő a piskótatekercshez. Természetesen bármely más gyümölcsíz vagy akár vajas krém, nutella is megteszi. Ki, hogyan szereti.
Ezt követően kb 5 perc után el szoktam tűnődni, hogy valójában sütöttem-e bármit is, mert még a morzsa is eltűnik a tányérról.