2021. már 17.

Krumplis tészta, avagy a gránátosinduló

írta: Heqet09
Krumplis tészta, avagy a gránátosinduló

Egyszerű fogás, nem kell hozzá szinte semmiféle konyhai előképzettség. Ennek a szénhidrátban igen gazdag ételnek az eredete az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető, amikor is nagy mennyiségű, gyorsan elkészíthető fogásokra volt szükség a hadsereg így a gránátosok élelmezéséhez és amit az ún. gulyáságyúban is el tudtak készíteni. Fontos szempont volt az is, hogy mivel húsfélékkel nem tudtak sűrűn szolgálni, mégis sok energiát adó ételeket kellett készíteni. Így alakult ki a paprikás krumpli és a kifőzött tészta elegyéből a krumplis tészta, avagy a grenadírmars.

Elkészítése tényleg pofon egyszerű:

  • 1 kg krumpli meghámozva és apró kockákra vágva, majd sós vízben puhára főzve
  • 1 jó nagy fej vöröshagyma aprítva - zsiradékon megpirítva
  • fél kg száraztészta, mely nagykocka vagy fodros nagykocka szokott nálunk lenni
  • só, bors, őrölt pirosparika

A krumplit meghámozzuk, összekockázva sós vízben feltesszük főni  A hagymát megpirítjuk a zsiradékon és a tűzhelyről levéve megszórjuk őrölt paprikával.A tésztát kifőzzük sós vízben, majd leszűrjük. A főtt krumplit belekeverjük a paprikás, hagymába, ha sierült jó puhára főznünk, szinte nem is szükséges már törni rajta, szépen pürésedni fog. Én ilyenkor szoktam borsot szórni rá - jó sokat. Végül belekeverjük a tésztát is, alaposan, hogy a paprikás, krumplis massza mindenhol átjárja. Ha túl száraznak érezzük, ilyenkor egy kevés krumli főzőlével lehet rajta segíteni. Megkóstoljuk, amennyiben kíván még sót, akkor azt pótoljuk, majd jóízűen elfogyasztjuk :)

20190522_164614.jpg

Szólj hozzá

konyha krumplistészta grenadírmars