Sajtos-medvehagymás hajtovány
Kétségkívül ez a tavasz legszebb időszaka (kivéve, amikor esik a hó április 6-án, s a tél még egy utolsó próbálkozással akarja tudtunkra adni, hogy nem szabad elfelejtenünk), amikor akár 3 nap alatt virágba borul a természet.
A lassan zöldellő erdők aljában már ott csoportosulnak a csodálatos medvehagymák, s kínálják magukat, hogy minél többféle módon hasznosítsuk őket a gasztronómiában.
A múlt alkalommal a medvehagyma jótékony tulajdonságai mellett a krémleves receptjét írtam le https://hazvezetokk.blog.hu/2021/03/21/medvehagyma_a_tavaszi_meregtelenito, most jöjjön egy igazi finomság, amit a nap bármely szakában kedvünkre nasizhatunk.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csg szárított élesztő vagy 25gr a hagyományosból
- 1 tojás
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál olvasztott zsír
- 3 dl langyos tej
- csipetnyi cukor
A töltelékhez :
- jó nagy csokor medvehagyma, melyet apróra vágunk
- 3 db tömlős natúr krémsajt
A tetejére:
- 1 db tojás, amivel megkenjük
- reszelt sajt, amennyi jól esik
A hozzávalókból klasszikusan elkészítjük a kelt tésztát és langyos helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen. Közben a krémsajtot elkeverjük az aprított medvehagymával Amíg kel a tésztánk, elkészítjük a vacsorát ( nálunk ma gyros tál volt, és épp belefért az időbe :D )
Egy órányi idő alatt már kb kétszeresére nőtt a tészta, így kivettem a tálból, s három részre vágtam, mert így könnyebb dolgozni vele. Téglalap formára nyújtottam és mindhárom lapot megkenegettem a töltelékkel, feltekertem , majd trapézformákat vágtam belőle. Ezeket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, miközben a sütőt bekapcsoltam, hogy előmelegítsem, 180 fokra. Addig a gáztűzhely tetején pihent még egy kicsit a tészta, amit lekentem egy felvert tojással és megszórtam füstölt sajttal.
Kb 20-25 perc alatt sült készre a hajtoványom, miközben a konyhát belengte a nagyon finom jellegzetes medvehagyma illat.
Sok szeretettel ajánlom elkészítését!
Küldjetek képet, ha megsütöttétek!