2021. máj 21.

Töltött mángold

írta: Heqet09
Töltött mángold

189139134_151677713639461_1370753448297536667_n.jpgKorábbi bejegyzésemben már utaltam rá, hogy nálam a kertben bérelt helye van a mángoldnak és jótékony tulajdonságainak köszönhetően minden kiskertben termeszteni kellene.

A felhasználási módjai közül ma a töltött mángoldot szeretném megosztani veletek.

Hozzávalók:

  • 50 dkg mángold (jó nagy leveleket válasszatok)
  • 35 dkg darált hús
  • 10 dkg főtt rizs
  • 2 ek zsír v olaj
  • 1 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek liszt
  • tej, só, bors, 

A mángoldot jól lemosom és hagyom lecsöpögni. A darált húst a főtt rizzsel a tojással, sóval, borssal alaposan összedolgozom és 8 részre osztom. Ezt úgy szoktam csinálni, hogy a műanyag tálban, amiben megkevertem, késsel szétválasztom a tölteléket nyolc egyenlő részre, így a becsomagolásnál egyszerűbb a dolog.

A  mángold szárát levágom és nagyon kis kockákra aprítom. A zsiradékban kis lángon megdinsztelem, közben 8  levél kivételével a maradékot laskára vágom és azt is hozzáteszem a zsírban piruló szárhoz. Ilyenkor kicsit meg kell sózni és akkor jobban ereszti a levét. Nem kell neki 5 percnél több, hogy megpuhuljon.

A nagy levelekbe becsavarjuk a tölteléket és a megdinsztelődött mángoldra helyezzük. Fedő alatt nagyon lassú tűzön fél órán keresztül pároljuk, majd egy tálra kivesszük a töltelékeket. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, besűrítjük vele a visszamaradt mángoldot és botmixerrel összeturmixoljuk. Ha nagyon sűrűnek találjuk, akkor tejjel lehet hígítani rajta, hogy a megfelelő állagot elérjük. Ezek után visszahelyezzük a töltelékeket és még egyszer átforraljuk.

Laktató és ínycsiklandozó fogás, kipróbálásra feltétlenül érdemes! 

Szólj hozzá

konyha zöldség töltött mángol