Töltött mángold
Korábbi bejegyzésemben már utaltam rá, hogy nálam a kertben bérelt helye van a mángoldnak és jótékony tulajdonságainak köszönhetően minden kiskertben termeszteni kellene.
A felhasználási módjai közül ma a töltött mángoldot szeretném megosztani veletek.
Hozzávalók:
- 50 dkg mángold (jó nagy leveleket válasszatok)
- 35 dkg darált hús
- 10 dkg főtt rizs
- 2 ek zsír v olaj
- 1 db tojás
- 2 dl tejszín
- 2 ek liszt
- tej, só, bors,
A mángoldot jól lemosom és hagyom lecsöpögni. A darált húst a főtt rizzsel a tojással, sóval, borssal alaposan összedolgozom és 8 részre osztom. Ezt úgy szoktam csinálni, hogy a műanyag tálban, amiben megkevertem, késsel szétválasztom a tölteléket nyolc egyenlő részre, így a becsomagolásnál egyszerűbb a dolog.
A mángold szárát levágom és nagyon kis kockákra aprítom. A zsiradékban kis lángon megdinsztelem, közben 8 levél kivételével a maradékot laskára vágom és azt is hozzáteszem a zsírban piruló szárhoz. Ilyenkor kicsit meg kell sózni és akkor jobban ereszti a levét. Nem kell neki 5 percnél több, hogy megpuhuljon.
A nagy levelekbe becsavarjuk a tölteléket és a megdinsztelődött mángoldra helyezzük. Fedő alatt nagyon lassú tűzön fél órán keresztül pároljuk, majd egy tálra kivesszük a töltelékeket. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, besűrítjük vele a visszamaradt mángoldot és botmixerrel összeturmixoljuk. Ha nagyon sűrűnek találjuk, akkor tejjel lehet hígítani rajta, hogy a megfelelő állagot elérjük. Ezek után visszahelyezzük a töltelékeket és még egyszer átforraljuk.
Laktató és ínycsiklandozó fogás, kipróbálásra feltétlenül érdemes!