Spenótos, tejszínes makaróni
Az idei évben bele fogunk fulladni a spenótba :D Már szinte minden második nap valami spenótosat készítek, s jutott bőven a fagyasztóba is, hogy télen se kelljen nélkülöznünk.Valószínűleg az amúgy nem túl kegyes májusi időjárás okozta, hogy a spenót valami eszméletlen mértékben és mennyiségben növekedett nálunk. Persze sokat is vetettem, mert nagyon szeretjük, de az idei termés minden képzeletemet felülmúlta.
Korábban már írtam egy bejegyzést, ahol a jótékony hatásait is részleteztem itt. Ezért erre most külön nem térnék ki ismét. A mai napon tejszínes, spenótos makaróni készült, ennek az elkészítését osztom meg veletek.
Hozzávalók:
- 1 csg (500gr) makaróni tészta
- 500 gr spenótlevél
- 500 ml főzőtejszín
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 ek. zsír
- só, bors, fokhagyma, őrölt v reszelt szerecsendió - ízlés szerint
- reszelt sajt - ízlés szerinti fajta és mennyiség
A spenótot megmossuk és laskára vágjuk. A makarónit bő, sós vízben al dente kifőzzük. A zsíron megpirítjuk a fokhagymát ( aminek mennyiségét tényleg az ízlés határozza meg, én képes vagyok egy egész fejet is belereszelni), mindezt kis lángon, nehogy odakapja. Erre dobjuk a spenótot, megsózzuk, borsozzuk, és reszelünk rá egy kevés szerecsendiót is. Gyakori kavarás mellett hagyjuk, hogy megfonnyadjon a paraj, és elfője a levét.Amikor eddig jutottunk, a csapott evőkanál lisztet és a főzőtejszínt csomómentessé keverjük, s felöntjük vele a zöldségünket. Egyet rottyanjon, és keverjük hozzá az időközben kifőzött és leszűrt tésztánkat. Alaposan forgassuk át, hogy mindenhova jusson a szószból. Még melegen rászórjuk a reszelt sajtot és már tálalhatjuk is. Az egész ráfordított idő kb 45 perc. Nem fogtok csalódni, isteni finom!